Природний антибіотик – аліцин

Часник – один із найдавніших лікарських засобів, який згадувався у багатьох стародавніх та середньовічних медичних трактатах. Про властивості часнику зберігати свіжими продукти (зокрема, м'ясо та рибу, в маринадах для яких використовувався цей овоч) було відомо задовго до першого відкриття справжніх антимікробних властивостей часнику.

Ці властивості було відкрито тільки у 19 столітті: вчений Луї Пастер використовував часниковий сік для лікування інфекційних хвороб, а доктор Альберт Швейцер – для лікуванн амебної дизентерії. Згодом інтерес до часнику та його властивостей швидко згас після відкриття у 1928 році пеніциліна – «піонера» у світі антибіотиків. Але пізніше, у середині 20 століття, і часник привабив увагу вчених своєю здатністю пригнічувати бактерії, віруси та інші найпростіші мікроорганізми навіть тоді, коли у них виробляється стійкість до дії антибіотиків (пеніциліну, стрептоміцину, еритроміцину, тетрациклінів тощо). Іншими словами, часник повністю підтвердив свою цінність у використанні його як ліків. Свої антисептичними властивостями він має завдяки специфіній речовині – аліцину.


Що таке аліцин?

Ця речовина виглядає як летюче ефірне масло, що володіє характерним запахом (за яким ми часник і дізнаємося). Відкрив його американський вчений Честер Кавалітто в 1944 році, і з тих пір аліцин – об'єкт пильної уваги вчених усього світу. Безліч досліджень підтверджує те, що аліцин має потужну антимікробну і противірусну активність. Було доведено його високу ефективність відносно різних типів бактерій. Серед них – збудники багатьох інфекційних хвороб: золотистий стафілокок (збудник сепсису), віруси грипу, парагрипу, герпесу, стоматиту, а також цитомегаловірус і риновіруси.
Аліцин утворюється з амінокислоти аллііна і ферменту алліінази під час руйнування цілісності зубчики часнику. Це захисний механізм рослин з сімейства цибулевих від мікроорганізмів, що містяться в грунті. Однак аліцин також швидко руйнується при нагріванні. Тому для застосування цієї неймовірно корисної речовини з лікарською метою використовується стабілізована концентрована форма природного алiцину - витяжки з часнику у формі порошку.


Надійний бар'єр від застуди та грипу

Порошок з екстракту аліцину став революційним засобом для профілактики вірусних та бактеріальних інфекцій, особливо тих, що передаються повітряно-крапельним шляхом. У ході досліджень, що проводилися у Великобританії і Фінляндії, було встановлено, що порошок аліцину здатний не тільки захищати від зараження, але і сприяє ослабленню симптомів вже набутої вірусної інфекції. Іншими словами, аліцин корисний не тільки для профілактики грипу та застуди, а й для боротьби з ними, якщо людина вже захворіла.


Для захисту від інфекції в розпал епідемії був розроблений назальний спрей, що складається з мікроцелюлози і стабілізованого екстракту аліцину. Ця форма екстракту – практично без запаху, оскільки аліцин НЕ випаровується в повітрі, а починає свою дію з моменту утворення захисного бар'єру в носовій порожнині. Такий бар'єр затримує і нейтралізує збудників хвороб, які передаються повітряно-крапельним шляхом.


Застосування спрею з аліцином значно знижує ймовірність зараження навіть в зоні найвищого ризику. Такий спрей надійно захищає дихальні шляхи, навіть якщо людина знаходиться в прямому контакті з хворим, і запобігає зараженню. Тому в розпал епідемії грипу бар'єрний засіб – один з найбільш надійних для профілактики вірусних інфекцій.

warning

Реклама медичного виробу. Перед застосуванням проконсультуйтесь з лікарем.