Найнебезпечніші респіраторні інфекції

Сезонні епідемії грипу та ГРВІ супроводжують жителів помірного кліматичного поясу щороку. Це сприймається як щось буденне, тому багато людей, особливо далеких від медицини, можуть недооцінювати загрозу, яку вони несуть із собою. Проте нехтування профілактикою може призвести не тільки до зараження вірусною інфекцією, а й до тяжких ускладнень, якщо здоров'я і до хвороби було слабким. Так, епідемія коронавірусної інфекції, що спалахнула в цьому місяці в Китаї, вже стала причиною кількох десятків смертей - в основному серед літніх людей, імунітет яких ослаблений, а здоров'я вже підточено хронічними хворобами.

Що таке коронавірус?

Коронавірусами називають велику родину вірусів, більшість з яких  збудники ГРЗ різного ступеня тяжкості, від легкої застуди до серйозних захворювань  наприклад, атипова пневмонія, яка забрала сотні життів під час епідемії на початку нульових. Вони вражають не тільки людей, а й тварин  наприклад, кишковий коронавірус, на який часто хворіють домашні коти.

Небезпека коронавірусів в тому, що вони здатні швидко мутувати, і нові штами можуть викликати серйозні ускладнення. Найнебезпечніші види коронавірусних інфекцій «прославилися» на весь світ, спровокувавши пандемії:

  • коронавірус SARS  збудник важкого гострого респіраторногого синдрому, відомого під назвою «атипова пневмонія». Епідемія атипової пневмонії спалахнула в Південно-Східній Азії в 2002 році, забравши життя понад 800 осіб;
  • штам H5N1 ( «пташиний грип»), який лютував у 2003-2008 роках;
  • штам H1N1, який став причиною пандемій в 1918 році (відомої під назвою «іспанка») і в 2009 році (т. зв. «свинячий грип»);
  • вірус 2019 nCoV - новий штам коронавірусу, що лютує в провінції Ухань (Китай).

Очевидно, що вірусну інфекцію краще попередити, ніж лікувати  особливо, якщо вона загрожує смертельно небезпечними ускладненнями. Вберегтися від них можна тими ж методами, що і від їх менш небезпечних «побратимів»  бар'єрний захист дихальних шляхів, суворе дотримання правил особистої гігієни і, по можливості, уникнення зайвих контактів з людьми.

 

Чому важливий бар'єрний захист від вірусів?

Відомо, що віруси грипу і ГРВІ передаються повітряно-крапельним шляхом і особливо привільно себе почувають у вологому і сперте повітря. Оскільки далеко не кожен може дозволити собі закритися в своїй кімнаті і не виходити з неї до закінчення вірусної епідемії, перша і головна запобіжний захід  «закрити дорогу» вірусам. Для цього використовують медичні маски, але їх носити можуть не все і це не завжди зручно. Альтернативою масці може стати назальний спрей-бар'єр з мікроцелюлоза, просоченої екстрактом часнику. Такий бар'єр створює не тільки механічне перешкоду для збудників грипу, а й нейтралізує їх - витяжка з часнику має потужні антисептичними властивостями.

В першу чергу про бар'єрних методах захисту потрібно подбати дітям і людям похилого віку  їм ускладнення загрожують в першу чергу. Крім цього, вона необхідна людям, які працюють з великою кількістю людей: співробітникам сфери обслуговування, водіям і кондукторам громадського транспорту, і особливо лікарям і медсестрам. Оскільки ці інфекції можуть передаватися від тварини до людини, до групи ризику також потрапляють ветеринари, м'ясники, продавці м'ясних і рибних відділів в супермаркетах, а також всі власники домашніх тварин. Це ж і визначає додаткові запобіжні заходи:

  • не вживати недоварене і недосмажене м'ясо, сирі яйця;
  • не контактувати з бродячими тваринами, а якщо доводиться  ретельно мити руки після кожного контакту;
  • вакцинуватися самим і прищеплювати своїх вихованців.

І, головне, не нехтуйте бар'єрним захистом дихальних шляхів  пам'ятайте, що коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом. Дотримуючись запобіжних заходів, ви убережетеся від інфекції і збережете здоров'я!

warning

Реклама медичного виробу. Перед застосуванням проконсультуйтесь з лікарем.