Як передається ГРВІ?

Щороку з початком холодного сезону підвищується небезпека захворіти. Віруси грипу та ГРВІ починають атакувати нас вже пізно восени. У період з листопада по березень спалахів епідемії вірусних інфекцій може бути декілька. В основному вони бувають у період відлиги: температура нижче нуля згубно діє на вірус, тому в період сильних морозів епідемій ГРВІ не буває.

Сьогодні відомо понад триста вірусів, що викликають різноманітні простудні симптоми: нежить, кашель, першіння в горлі, високу температуру, ломоту в кінцівках. Організм кожної людини реагує на вірусну інфекцію по-різному залежно від загального стану здоров'я і зокрема від роботи його імунної системи. Тому більше за всіх під час епідемії грипу ризикують постраждати діти, люди літнього віку, вагітні жінки та породіллі, а також люди, які нещодавно перенесли тяжку хворобу, травму чи операцію.
 
Небезпека вірусу грипу в тому, що він досить швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом. Будь-яке громадське місце під час епідемії стає розсадником інфекції. І якщо школи та дитячі садки у піковий період закривають на карантин, то громадський транспорт, офісні центри, магазини, поліклініки і т.д. продовжують працювати. Тому особливому ризику захворіти піддаються люди, які працюють у сфері обслуговування – продавці, кондуктори, водії громадського транспорту, офіціанти, перукарі, майстри салонів краси та барбершопів. Не менше ризикують і представники освітянської сфери – студенти, викладачі та методисти. Особливо потужного захисту потребують лікарі та медсестри, адже вони безпосередньо контактують з пацієнтами, які вже захворіли.
 
 

Чому ми частіше хворіємо взимку?

Цікавий факт: у помірному кліматичному поясі епідемії ГРВІ бувають з пізньої осені до ранньої весни (за винятком сильних морозів). У тропічному ж поясі грип лютує у сезон дощів, який, як і зима у "середній смузі", характерний зменшенням кількості продовольства та значно менш різноманітним меню. Це, у свою чергу, призводить до зниження імунітету, через що разом із грипом тропіками «блукають» набагато більш небезпечні інфекційні захворювання. 

Поширенню їхніх збудників сприяє вологість повітря, показник якої наближається до 100%. Таке явище спостерігається при частих зливах (у тропіках), або в сиру та холодну погоду, характерну для міжсезоння у помірному кліматичному поясі. Таким чином, для поширення вірусу створюються ідеальні умови: ослаблення захиснх сил організму та більша живучість вірусів, які найкраще почуваються у сирості (при відносній вологості 100%), чи, навпаки, у дуже сухому повітрі (відносна вологість нижче за 50%). Згубним же для вірусів є помірно вологе повітря. Пізно восени, взимку та рано навесні на вулиці буває доволі сиро, а в приміщенні повітря пересушене батареями. У такому середовищі бактерії та віруси розмножуються та передаються блискавично, особливо у переповненому транспорті, адміністративних будівлях та офісах, школах і дитсадках. Щоб не заразитися і не злягти, потрібні запобіжні заходи.
 
 

Як захиститися від вірусів?

Якщо вчасно потурбуватися щодо профілактики, ризик зараження значно знижується. Неухильне дотримання усіх превентивних заходів може зменшити масштаби загрози на 80%.
 
1. Якщо нема можливості якийсь час не їздити громадським транспортом, слід потурбуватися про захист дихальних шляхів. Особливо потребує захисту слизова оболонка носа, яка взимку частково буває пересушеною та особливо вразливою до проникнення вірусів. Раніше з цією метою використовувалися захисні маски та ватно-марлеві пов'язки, але це не найбільш надійний та зручний спосіб – маска може зісковзнути чи порватися. До того ж зовнішній вигляд у масці далеко не всім до вподоби. Альтернатива масці – назальний спрей з целюлозою та екстрактом часнику, який створює плівку-бар'єр по всій слизовій оболонці та не допускає проникнення вірусів. Такий «невидимий» захист набагато зручніший та надійніший.
 
 
2. Ті самі запобіжні заходи стосуються тих, хто працює «в зоні ризику», тобто контактує з великою кількістю людей протягом робочого дня. Обов'язково захищайтеся! Особливо це стосується медперсоналу, який контактує з пацієнтами, які вже захворіли, а також працівників громадського транспорту – водіїв, машиністів та кондукторів.
 
3. Стерилізуйте свій посуд на роботі до та після обіду – хоча б обдавайте його окропом, а краще придбайте спеціальний дезінфікуючий засіб.
 
4. Мийте руки з милом або обробляйте антибактеріальним розчином щоразу, як повертаєтеся додому, виходите з громадського транспорту, платите готівкою (на грошах збираються мільярди вірусів та бактерій!) або контактуєте зі сторонніми людьми. Не торкайтеся немитими руками обличчя.
 
5. Робочий або письмовий стіл, комп'ютер та клавіатуру щоденно протирайте вологими серветками для чистки офісної техніки – це теж допомагає боротися з поширенням вірусів, особливо в офісах типу open space.
 
6. Пийте більше гарячого чаю, налягайте на цитрусові, приймайте вітамінні комплекси – все це сприяє кращому обміну речовин та зміцненню імунітету.
 
7. Якомога частіше провітрюйте приміщення – у застійному та пересушеному повітрі бактерії та віруси переносяться набагато швидше, аніж у свіжому та зволоженому.
 
8. Якщо ви все ж таки захворіли, про захист слід подбати вашим близьким – антивірусний назальний спрей допоможе їм вберегтися від зараження.
 
Хто попереджений – той озброєний! Дотримуйтеся усіх запобіжних заходів під час епідемії, і вам не доведеться випробовувати свій імунітет на міцність.
warning

Реклама медичного виробу. Перед застосуванням проконсультуйтесь з лікарем.